Atunci cand achizitionati un bun personal, ca spre exemplu un apartament sau o masina, aveti posibilitatea sa vindeti bunul si sa recuperati o parte din bani. Insa, cand vorbim despre un sistem CRM, acest lucru nu este posibil. Alegerea unui sistem CRM pentru compania dumneavoastra este mai mult decat alegerea unui bun personal. Timpul investit reprezinta bani, iar alegerea gresita a sistemului reprezinta mult mai mult.


alegerea-sistemului-crm


Este adevarat faptul ca atunci cand acumulati mai multa experienta si invatati din greseli, veti sti exact ce se pliaza nevoilor dumneavoastra, dar asta necesita si timp, iar timpul costa bani, corect?

Cand alegeti sa implementati un sistem CRM trebuie sa stiti functionalitatile acestuia, atat avantajele, cat si dezavantajele de pe urma implementarii unui astfel de sistem. Insa aceste aspecte nu sunt de ajuns. Pe langa caracteristicile sistemului CRM este necesar sa aveti un scop bine definit si un buget orientativ in momentul alegerii solutiei.

Pe parcursul acestei discutii, vorbim despre 5 aspecte importante pe care trebuie sa le luati in calcul cand implementati sistemul CRM:

1. Definiti un scop

Acum apare si intrebarea: „De ce am nevoie de sistemul CRM?”

In momentul de fata poate parea o intrebare simpla, dar pe baza acesteia veti obtine o imagine de ansamblu asupra cerintelor pe care le are compania dumneavoastra.

Discutand cu diferiti coordonatori de departamente si cu persoane cu functii de conducere din cadrul companiilor, majoritatea obiectivelor au un numitor comun:

  • de a imbunatati calitatea suportului pentru clienti;
  • de a creste vanzarile;
  • de a eficientiza comunicarea intre departamente;
  • de a reduce riscul pierderii datelor despre clienti;
  • de a simplifica mecanismul de vanzari;

In cadrul carui obiectiv va regasiti in acest moment? Notati acest obiectiv pe o hartie si ganditi-va prin ce metode il puteti transforma in rezultate concrete. Astfel, veti intelege mai bine ce nevoi are compania dumneavoastra si prin ce tactici puteti atinge acest obiectiv.

2. Asigurati-va ca sistemul CRM este ceea ce aveti nevoie

Asigurati-va ca sistemul CRM ales va ajuta sa va atingeti obiectivele stabilite la punctul anterior. Cum puteti face acest lucru? Pentru a defini obiectivele propuse, trebuie sa faceti si o analiza a obstacolelor care v-ar putea impiedica in momentul de fata, sau altfel spus, sa identificati problema sau cauza care determina stagnarea sau inregistrarea pierderilor in anumite departamente.

De exemplu:

  • identificati 2-3 sau chiar mai multe probleme cu care se confrunta compania dumneavoastra;
  • identificati care sunt cauzele acestor probleme.

analiza obstacole

Daca ati reusit sa definiti aceasta imagine a obstacolelor, acum este mai simplu sa raspundeti la intrebarea: „Ce obstacole pot elimina utilizand sistemul CRM?”

Pe baza acestei intrebari veti intelege si ce departamente din cadrul companiei dumneavoastra au cea mai mare nevoie de un sistem CRM si cum ii va ajuta pe membrii echipei.

3. Stabiliti bugetul pe care vreti sa il investiti

Avand o imagine cat mai clara asupra companiei dumneavoastra si stiind care ar putea fi obstacolele cu care v-ati putea confrunta, veti putea estima si bugetul pe care sunteti dispus sa-l investiti intr-un sistem CRM.

Cu atat mai mult, veti identifica si veti sti cum sa evitati posibilele situatii care ar duce la inregistrarea pierderilor in cadrul companiei.

Pentru a intelege exact, ganditi-va la raportul profit-pierdere. Odata ce v-ati hotarat sa investiti intr-un sistem CRM, asta presupune alocarea unei sume lunare pentru acest sistem. Insa, pe baza acestei investitii, pe langa faptul ca reduceti anumite costuri pe care le aveati inainte, eficientizati comunicarea intre departamente si fluidizati intregul proces.

4. Identificati ce departamente din cadrul companiei au nevoie de sistemul CRM

Faceti o lista cu intrebarile pe care sa le discutati cu furnizorul sistemului CRM. Ca de exemplu: cum poate sistemul CRM sa va rezolve problemele cu care va confruntati si daca ar avea efecte negative, care ar fi acelea.

Prin intermediul acestor intrebari veti obtine informatiile necesare si veti sti sa faceti diferenta intre functionalitatile sistemelor CRM, cat si cum puteti rezolva aceeasi problema prin diferite abordari. Si pentru a identifica care departamente au cea mai mare nevoie de sistemul CRM, grupati efectele negative cu care va confruntati pe categorii.

De exemplu:

departamente

Principala recomandare in cazul negocierii cu furnizorii de Sisteme CRM este sa specificati clar, inca de la inceput, ce ar trebui sa faca sistemul, nu cum ar trebui sa faca.

5. Alegeti solutia potrivita companiei dumneavoastra

Avand toate informatiile utile pentru a alege sistemul CRM, puteti stabili un set de intrebari pe baza carora sa identificati solutia care se pliaza asteptarilor dumneavoastra. Astfel de intrebari pot fi cu privire la termeni si conditii, metoda de implementare, ce presupune mai exact implementarea si durata procesului, cat si multe alte aspecte relevante pentru profilul companiei dumneavoastra.

Asadar, care este setul de intrebari cu privire la Sistemul CRM, astfel incat sa aflati daca acesta se pliaza nevoilor companiei dumneavoastra?


CREATI CONT GRATUIT


zimplu Logo h 70

Zimplu este o solutie CRM intuitiva, utilizata in departamentele de vanzari, marketing si suport pentru clienti.

 

linkedin-icon-32  youtube-icon-32   twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32
Go to top