Majoritatea reprezentantilor de vanzari denota un grad de reticenta ridicat cand vine vorba de implementarea unui nou sistem in cadrul companiei. Cuvantul „nou” fiind cel care contribuie si induce starea de respingere si reticenta din partea angajatilor.


crm system - sales


Si nu numai in situatiile de acest tip. De cate ori ati fost reticenti cu privire la “nou”? Ca de exemplu atunci cand decideti sa va schimbati stilul alimentar intr-unul mai sanatos. Cu toate ca stiti ca este benefic pentru dumneavoastra, la inceput va va fi greu pentru ca iesiti din zona de confort si trebuie sa incepeti sa adoptati un nou stil de viata. insa, odata ce v-ati intrat in ritm si respectati fiecare etapa din procesul de „transformare”, veti obtine si rezultate in favoarea dumneavoastra: va veti simti mai bine fizic si psihic, veti fi mai plin de viata.

La fel se intampla si in cazul Sistemelor CRM. Odata ce acesta este implementat corect in cadrul companiei si este primit cu bratele deschise de catre angajati, acesta va avea efecte pozitive pe termen lung si va va ajuta sa dezvoltati un business „sanatos”.

Insa, dupa cum am mentionat si mai sus, „noul” este privit cu un grad ridicat de reticenta. in cazul sistemului CRM, motivele identificate de angajati sunt urmatoarele:

1. „Sistemele CRM sunt greu de instalat si inteles”

Tot mai multi angajati se plang de faptul ca implentarea si intelegerea unui sistem nou este o etapa grea care i-ar putea tine pe loc si le-ar distrage atentia de la activitatile cu adevarat importante.

Cand vorbim de instalarea unui CRM ne referim de fapt la 2 aspecte importante:

  • acces la un laptop sau un telefon
  • conexiune la internet.

Instalarea sistemului CRM consta doar in crearea unor conturi pe platforma online, ceea ce dureaza 5-10 minute.

Lamurind partea ce tine de instalarea sistemului CRM, acum sa vedem cum stau lucrurile cand vine vorba de dificultatea de intelegere a acestuia.

La fel ca si in exemplu prezentat mai sus, legat de adoptarea unui nou stil alimentar sanatos, dificultatea se defineste mai degraba prin lipsa experientei, exercitiului. De obicei, in situatiile in care incepeti sa desfasurati noi activitati sau sa invatati un program il percepeti ca fiind dificil pana intelegem fluxul din spate.

Pentru a va contura o idee legata de durata de intelegere a sistemului CRM, din experienta acumulata de-a lungul timpului, intelegerea functionalitatilor unui CRM este in medie de 2-3 ore de training.

2. „Un CRM ne ingreuneaza munca”

„De ce sa folosim un sistem CRM care necisita introducerea multor date in sistem, in loc sa ne focusam pe a vinde?” Probabil aceasta este si replica membrilor din cadrul echipei dumneavoastra.

In astfel de situatii trebuie sa tratati discutia astfel incat sa le prezentati reprezentantilor de vanzari setul de beneficii de care dispun de pe urma asa zisului timp pierdut pe introducerea datelor in Sistem. si anume:

  • reduceti numarul activitatilor administrative
  • generati rapoarte automat
  • urmariti evolutia vanzarilor simplu
  • dispuneti de toate informatiile intr-un singur loc fara a mai fi nevoit sa le cautati in toate folderele

Veti putea observa in timp, ca de pe urma datelor adaugate in sistem veti usura munca si va veti putea focusa pe Clienti.


 Eficientizați procesul de vânzări utilizând Zimplu CRM


3. „Functionalitatea de baza este de a ne fi urmarita activitatea”

„Scopul CRM-ului este de a fi Big Brother, de a ne urmari activitatea indeaproape”

De fapt, scopul principal este de a ajuta angajatii sa-si creeze singuri o imagine de ansamblu asupra activitatilor desfasurate pentru a sti ce trebuie sa imbunatateasca pe viitor.

Sa presupunem ca aveti clienti din diferite industrii, ceea ce inseamna ca trebuie sa abordati procesul de vanzari astfel incat sa se plieze profilului acestora. Reprezentantii au posibilitatea de a vedea in CRM istoricul pe care l-au avut cu Clienti similari si sa identifice tacticile care se potrivesc acestora.

De asemenea, acestia pot analiza perioadele in care au inregistrat cresteri a profitului si sa analizeze strategiile folosite pentru a le adapta si implementa in continuare.

O alta functionalitate de baza care-i ajuta pe reprezentantii de vanzari este legata de comunicarea cu Clientii. Reprezentantii de vanzari vor avea un istoric al discutiilor purtate cu fiecare Client in parte si vor putea relua legatura cu acesta in orice moment, avand toate detaliile de care au nevoie, de la: contracte, anexe, facturi, discutii, conditii de colaborare si alte informatii mentionate in cadrul notitelor si activitatilor.

Acestea sunt doar o parte din perceptiile pe care si le-au format reprezentantii de vanzari cu privire la sistemele CRM, insa lista poate continua.

Cu ce alte probleme v-ati mai confruntat vizavi de implementarea unui sistem CRM in cadrul Echipei dumneavoastra?

zimplu Logo h 70

Zimplu este o solutie CRM intuitiva, utilizata in departamentele de vanzari, marketing si suport pentru clienti.

 

linkedin-icon-32  youtube-icon-32   twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32

enigmaright

Enigma este o solutie software care va ofera o perspectiva de ansamblu asupra modului in care angajatii folosesc computerele la locul de munca.

 

linkedin-icon-32  twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32
Go to top