Sistemul de Pozitionare Globala (GPS) reprezinta o retea de 30 de sateliti care orbiteaza in jurul pamantului la o altitudine de 20.000 km. Sistemul a fost dezvoltat de catre guvernul Statelor Unite pentru orientarea fortelor militare, iar din anul 2000 orice persoana care detine un dispozitiv GPS, un telefon mobil sau o unitate GPS manuala, poate receptiona semnalele radio pe care satelitii le emit.


cum functioneaza sistemul GPS


Oriunde v-ati situa pe planeta, cel putin 4 sateliti GPS sunt vizibili in orice moment. Fiecare transmite informatii legate de pozitionare sa si timpul curent la intervale regulate de timp. Aceste semnale, care circula cu viteza luminii, sunt interceptate de un receptor GPS, care calculeaza cat de departe este situat un satelit in functie de cat de mult timp a durat pana cand mesajul a fost distribuit.

Odata ce primeste informatia legata de cat de departe sunt cel putin 3 sateliti, receptorul de GPS poate identifica localizarea, folosindu-se de procesul denumit trilateratie sau triangulatie.

Cum si cat de exact calculeaza distantele un sistem GPS?

Aceasta procedura presupune masurarea distantei utilizandu-se timpul de propagare a undelor radio.

Pe langa asta, mai este nevoie de o pozitie exacta a satelitilor din spatiu si la final de o corectare a oricarei erori ce poate aparea la semnalul radio in timpul propagarii acestuia.

In principiu, este nevoie doar de trei sateliti pentru a executa acest proces de triangulatie/trilateratie – calculare a pozitiei pe Pamant, proces bazat pe distanta de la cei trei sateliti.Semnalul provenit de la cel de al 4-lea satelit, este folosit pentru confirmarea calculului initial.

GPS-ul isi dovedeste utilitatea in fiecare zi, atat pentru domeniul de business, cat si pentru uzul personal, in masini, la telefoane sau calculatoare. Sistemele de GPS au devenit chiar o industrie de miliarde de dolari, oferind o gama extrem de larga de produse, servicii si utilizari disponibile prin simpla conexiune la internet.

De ce se pierde semnalul GPS?

Sistemul GPS ar trebui sa afiseze datele corecte cu exactitate indiferent de conditiile meteo sau de momentul zilei si noptii, 24/24 ore si pe toata suprafata globului. Nu exista niciun fel de taxa pentru inscriere pentru folosirea semnalelor GPS. Semnalele GPS ar putea fi blocate de paduri foarte dese, pereti de canioane sau zgarie nori si nu pot penetra spatiile inchise foarte bine (din acest motiv si pierdem semnalul GPS in anumite cladiri).

Receptorii semnalelor GPS ofera acuratete in general pe o distanta de 15 m, iar modelele mai noi folosesc tehnologia WAAS (Wide Area Augmentation System), un sistem de o inalta precizie, care ofera acuratetea localizarii la numai 3 m.

La ce se foloseste un sistem GPS?

  • stabilirea unor rute intre doua sau mai multe locatii
  • crearea unor harti sau monitorizarea deplasarii oamenilor sau obiectelor
  • determinarea localizarii unui obiect
  • cresterea eficientei si sigurantei in domeniul transportului pe cai ferate, pe cale aeriana sau navala
  • cresterea eficientei unor sectoare precum politia, ambulanta sau pompierii (se va identifica mult mai usor locul in care trebuie intervenit si unitatea cea mai apropiata care sa actioneze)
  • aplicatii legate de siguranta nationala si publica
  • securizarea obiectelor de valoare
  • monitorizarea in scopuri personale

De ce nu merge GPS-ul sau va da erori?

Trecerea prin atmosfera - Semnalul GPS este incetinit la trecerea prin atmosfera. Sistemul GPS foloseste un model incorporat care calculeaza intarzierea medie pentru a corecta partial acest tip de erori.

Reflectarea semnalului – Semnalul GPS se poate lovi de cladiri, copaci sau alte obstacole. Cand se intampla asta, pot avea loc intarzieri deci, erori. Este totusi un factor dificil de cuantificat.

Erori orbitale - Cunoscute si ca erori efemeride, sunt datorate neconcordantelor dintre pozitiile raportate ale satelitilor.

Erori cauzate de ceasul receptorului - Ceasul incorporat al receptorului nu este atat de precis ca ceasurile atomice de la bordul satelitilor GPS. De aceea este posibila aparitia unor erori minime datorate decalajului de timp.

Numarul satelitilor vizibili - Cu cat mai multi sateliti poate un receptor "vedea", cu atat este mai mare precizia. Cladirile, relieful, interferentele electronice sau cateodata chiar si vegetatia pot bloca receptionarea semnalelor, cauzand erori de pozitionare sau chiar lipsa totala de pozitie. De asemenea, in mod normal, receptorii GPS nu opereaza in spatii inchise, sub apa sau sub pamant.

Geometria satelitilor - Aceasta se refera la pozitia relativa a satelitilor la un moment dat. Geometria ideala a satelitilor este atinsa atunci cand satelitii se gasesc sub un unghi cat mai mare unul fata de celalalt. Geometria nepotrivita apare atunci cand satelitii se gasesc in linie sau sunt grupati.

Degradarea intentionata a semnalului satelitilor (Disponibilitatea selectiva - Selective Availability (SA) ) - reprezinta o degradare intentionata a semnalului impusa de Departamentul Apararii al Statelor Unite, pentru a putea impiedica accesul adversarilor militari la o prea mare precizie a semnalelor GPS. Din mai 2000 s-a renuntat la SA, aceasta ducand la o crestere semnificativa a preciziei receptoarelor GPS civile.

Nexus GPS Logo h 70

Nexus GPS Tracking este un sistem complet pentru monitorizarea prin GPS si managementul flotelor de vehicule.

 

linkedin-icon-32  youtube-icon-32   twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32

locator Logo h 70

Aplicatia Android Nexus Locator monitorizeaza prin GPS telefoanele de tip smart phone, inregistreaza si transmite informatii despre pozitia lor pe harta.

 

linkedin-icon-32  youtube-icon-32   twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32
Go to top