Una dintre sarcinile de baza ale managerilor de flote este aceea de a se asigura ca vehiculele opereaza cat mai eficient si sunt disponibile sa isi indeplineasca misiunile optim. Soferii reprezinta unul dintre elementele majore din ecuatia succesului, ba chiar sunt cei care determina majoritatea indicatorilor de performanta ai flotei. Din fericire, exista o multime de strategii pe care managerii de flote le pot implementa pentru a crestere eficienta soferilor.


productivitate


Cum cresteti eficienta soferilor si a flotei de vehicule?

Atunci cand soferii nu isi maximizeaza eficienta, flota va resimti efectele. O flota ineficienta este afectata financiar, iar lipsa de productivitate poate conduce la o multime de probleme, unele pe care soferul le poate controla, altele pe care nu.

In general, orice resursa materiala a unei companii trebuie sa fie mentinuta si utilizata cu maxima responsabilitate, de la laptopuri pana la masini. O masina nu este cu nimic diferita fata de o alta piesa critica de echipament. Totusi, spre deosebire de alte bunuri, masinile companiei se bazeaza mult pe simtul responsabilitatii celor care le conduc, asta insemnand mentenanta preventiva si strict necesara, asigurarea conformitatii cu business-ul si raportarea uzului in scop personal. De asemenea, soferii trebuie sa se asigure de politicile de securitate, legile statului de care apartin, taxe, impozite, aspecte de genul acesta.

In mod ideal soferii ar trebui sa se ocupe numai de condus si sa nu fie distrasi de alte probleme.

Eficienta soferilor este importanta in cazul oricarei flote insa in industria serviciilor cu atat mai mult.

In domeniul serviciilor, productivitatea soferilor este cea care descrie cel mai bine succesul companiei si reprezentatilor acesteia. Una dintre preocuparile de baza sunt echilibrul dintre eficienta serviciilor, incadrarea in intervalele orare impuse, eficienta utilizarii combustibilului si siguranta in trafic.

Metode pentru a creste eficienta soferilor?

In fond, toate eforturile orientate spre imbunatatirea productivitatii soferilor pe care managerii le fac au ca scop final un singur lucru: protectia si cresterea profitului. Si in urmatoarele randuri vom vedea impreuna care sunt metodele prin care putem imbunatati nivelul productivitatii angajatilor.

Asigurarea unei bune stari de functionare a vehiculelor

Unul dintre aspectele asupra caruia soferii detin controlul este asigurarea unei mentenante adecvate a vehiculelor. Atata timp cat vehiculele sunt functionale, si cei care le conduc se vor putea bucura de ele la capacitate maxima.

Pentru a avea o flota de vehicule eficienta, trebuie ca soferii sa inteleaga faptul ca practicile de mentenanta predictiva ar putea parea neproductive, insa beneficiile pe termen lung pentru vehicule si flota cantaresc mult mai mult decat niste inconveniente minore pe termen scurt.

Pe acelasi nivel al importantei cu mentenanta preventiva se afla si analizele predictive sau programele care ajuta ca managerii flotelor sa rezolve o anumita problema chiar inainte ca aceasta sa apara.

Introducerea unui sistem de analize predictive printre operatiunile din companie poate ajuta ca reparatiile sa fie programate chiar inainte ca nevoia urgenta sa apara. Programarea unei reparatii asupra unei parti care inca nu a cedat va reprezenta o schimbare pozitiva majora in paradigma de management al flotei.

Astazi, tehnologia devine tot mai “prietenoasa” in asistenta managerilor de flote, iar soferii se pot asigura de mentenanta permanenta a vehiculelor.

Din punct de vedere al serviciilor, eficienta soferilor este imbunatatita prin realizarea unor sisteme si programe care pot reduce din efectele asupra soferilor si maximizeaza profiturile. Un program de mentenanta proactiva reprezinta una dintre solutiile tehnologice.

Un astfel de program are scopul de a reaminti soferilor de procedurile de mentenanta necesare prin email sau pe telefon, dar si sa le recomande service-urile cele mai apropiate, efectuand chiar si programarile in locul lor.

Crearea unor rute mai exacte

O alta modalitate de a creste eficienta soferilor este de a le crea trasee cat mai eficiente.

La fel de important este sa puteti reface ruta atunci cand situatia o cere sau sa identificati soferul cel mai apropiat de punctul in care clientul este localizat.

Ideea este ca cel mai potrivit angajat sa rezolve problema si nu neaparat cel care vede primul problema semnalata.

Foarte multi manageri de flote deja au declarat ca folosirea sistemelor GPS si a traseelor optimizate cu ajutorul lor, le-a permis sa ia decizii mult mai bune in privinta delegarii sarcinilor catre angajati. Printre beneficiile acestor imbunatatiri se numara economisirea de carburant, responsabilizarea angajatilor si multe altele.

Monitorizarea obiceiurilor gresite la volan

De ce credeti ca eficienta soferilor creste imediat dupa ce li s-a instalat un sistem de GPS?

Raspunsul este destul de clar: atunci cand stiu ca sunt supravegheati, vor fi mult mai responsabili si isi vor face mult mai bine treaba.

Initial pot fi ofensati si reticenti la sistemul de monitorizare instalat pe masini, insa pe termen lung isi vor da seama ca si pentru ei toate procedurile vor deveni mult mai simple.

Comunicarea mai eficienta cu dispeceratul poate creste eficienta soferilor

Acesta este un alt avantaj in special de partea angajatilor. Orice solutie asigura o comunicare mai buna intre dispecerat si soferi va creste eficienta soferilor si implicit a flotei.

Impreuna cu localizarea mai exacta prin GPS si crearea mai acurata a traseelor, comunicarea bidirectionala este o functionalitate valoroasa care le va permite dispecerilor sa transmita rapid solutii pentru problemele intampinate de soferi si astfel, angajatii lucreaza in echipa, reactionand imediat la modificarile neprevazute din program.

Flotele eficiente au soferi productivi. Conceptul este simplu, programele si uneltele puse la dispozitia flotelor au fost create nu numai pentru imbunatatirea productivitatii soferilor, dar si pentru dezvoltarea completa a business-ului. Cand vorbim despre productivitatea soferilor, avantajele pe termen lung sunt cu mult superioare celor pe termen scurt.

Nexus GPS Logo h 70

Nexus GPS Tracking este un sistem complet pentru monitorizarea prin GPS si managementul flotelor de vehicule.

 

linkedin-icon-32  youtube-icon-32   twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32

locator Logo h 70

Aplicatia Android Nexus Locator monitorizeaza prin GPS telefoanele de tip smart phone, inregistreaza si transmite informatii despre pozitia lor pe harta.

 

linkedin-icon-32  youtube-icon-32   twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32
Go to top