Fiecare dintre noi am trecut probabil prin momente in care am intampinat dificultati in a refuza rugamintile cuiva; nu doar la serviciu, ci si in viata personala. Totusi, unii angajati ajung sa nu se mai simta confortabil la locul de munca, pentru ca activitatea lor incepe sa ia forma unui sir lung de compromisuri. Jena de a spune nu poate avea efecte negative atat pentru persoanele in cauza, cat si pentru intreaga companie.


Angajati


 

Cand acceptati toate cerintele celorlalti, nu faceti decat sa renuntati la obiectivele si prioritatile dumneavoastra, in favoarea lor. Atunci cand va asteapta acasa prietenii sau familia, orele de lucru suplimentare devin frustrante, iar stresul si irascibilitatea cresc. Prin urmare, este bine sa nu preluati din sarcinile celorlalti colegi doar pentru ca v-au rugat, ci sa le oferiti sfaturi prin care sa ii ajutati sa se descurce singuri.

Cand sa spuneti da? Cand sa spuneti nu?

Fiecare angajat din companie contribuie la reusita intregii echipe. Pentru a progresa este important ca oamenii sa fie solidari si sa colaboreze eficient. De aceea, nu este indicat sa refuzati sa va ajutati colegii doar pentru ca va este lene, daca aveti suficient timp la dispozitie. Pe de alta parte, nu trebuie nici sa incercati sa le faceti pe plac tuturor, cu riscul de a deveni suprasolicitati.

Invatati sa raspundeti inteligent la cerintele celorlalti, in functie de competenta si de prioritatile dumneavoastra. Tineti minte ca intre o atitudine colegiala si a-i lasa pe ceilati sa profite de bunatatea dumneavoastra este o mare diferenta. Nu uitati sa pastrati timp si pentru a va odihni. Evitati sa raspundeti la emailuri si telefoane de serviciu “urgente” in weekend sau in concediu. Este important sa va detasati de problemele de la serviciu in timpul liber, sa nu va stresati in privinta urgentelor si sa nu va faceti probleme ca lucrurile nu se misca fara dumneavoastra.

Cum sa spuneti nu fara sa stricati relatiile de colegialitate?

Atunci cand refuzati pe cineva este bine sa nu aveti o atitudine ostila. Nu este nevoie sa cereti scuze, ci doar sa oferiti un motiv pentru care nu doriti sa va implicati. De asemenea, un sfat sau niste indicatii succinte va vor ajuta sa aratati bunavointa chiar daca pentru rezolvarea problemei.

enigmaright

Enigma este o solutie software care va ofera o perspectiva de ansamblu asupra modului in care angajatii folosesc computerele la locul de munca.

 

linkedin-icon-32  twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32
Go to top