In medie, un om doarme aproximativ o treime din viata. Cu toate ca aparent pierdem atat de mult timp fara sa realizam nimic, in orele de somn creierul nostru are o activitate complexa si intensa.


sleep


De ce dormim?

Neurologul Jeff Iliff spune ca in urma cercetarilor s-a descoperit ca somnul permite lichidului cefalorahidian sa curete spatiile dintre celulele creierului. Vedeti materialul video aici. Somnul este esential pentru invatare si pentru consolidarea memoriei, iar absenta acestuia poate avea un impact negativ asupra sanatatii, sigurantei si longevitatii omului.

Totusi, cele 7- 8 ore de somn in fiecare noapte sunt mai mult o recomandare, si nu o regula care trebuie respectata cu strictete. Unii oameni au nevoie de mai mult somn pentru a fi productivi in timpul zilei, iar altii de mai putin. De asemenea, probabil nu trebuie sa dormim acelasi numar de ore in fiecare noapte, deoarece nu acumulam aceeasi cantitate de oboseala in fiecare zi.

Prin urmare, noi le recomandam angajatilor nostri sa doarma atat cat le dicteaza corpul lor. Pentru a fi mai productivi in timpul zilei, este indicat sa se trezeasca in fiecare dimineata la aceeasi ora, dar seara sa mearga la culcare atunci cand li se face somn.

Gasiti-va propriul ritm!

Din nefericire, putini sunt cei care acorda somnului atentia cuvenita. Insa orele de somn pierdute sunt greu de recuperat, mai ales daca persoana in cauza se confrunta cu o insomnie de lunga durata, de luni sau chiar ani.

Este important sa va obisnuiti cu o rutina de seara, care sa va ajute sa adormiti repede. Aerisiti camera, pregatiti patul, faceti un dus fierbinte, beti un ceai (evitati alcoolul, cofeina si substantele sedative) si mancati ceva usor daca va este foame. Intindeti-va in pat doar atunci cand vi se face somn, nu mai devreme. Inainte de culcare puteti citi cateva pagini, dar evitati ecranele luminoase ale telefoanelor, tabletelor si televizoarelor, care nu fac decat sa va alunge somnul.

Treziti-va in fiecare dimineata la aceeasi ora si obisnuiti-va sa nu mai amanati alarma ceasului desteptator. Chiar daca va prelungiti somnul cu cateva minute, acestea nu vor avea un efect pozitiv, dimpotriva.

Trageti un pui de somn dupa-amiaza.

Chiar si 30 de minute de somn sunt suficiente pentru un impuls de energie si de atentie in a doua parte a zilei. Studiile arata ca un pui de somn intre orele 13 si 16 este mai eficient decat cofeina. Un ciclu complet de somn, care dureaza de obicei 90 de minute, duce la imbunatatirea memoriei si creativitatii, si in plus nu provoaca o stare de inertie dupa trezire.

Vise placute!

enigmaright

Enigma este o solutie software care va ofera o perspectiva de ansamblu asupra modului in care angajatii folosesc computerele la locul de munca.

 

linkedin-icon-32  twitter-icon-32  google-plus-icon-32  facebook-icon-32
Go to top